2017/10/18

Soczewica w pomidorach

Tak dawno nie jadałam soczewicy w takim wydaniu. Dzisiaj ponownie wracam do przepisu sprzed kilku lat, kiedy rozpoczynałam blogowanie, ale już długo wcześniej kochałam kuchnię włoską! Soczewica w pomidorach jest przepyszna, trudno to określić prostymi słowami. 

Cebula z czosnkiem i marchewką, pomidory, a całość podana z grana padano, świeżo startym oczywiście. Do tego chrupiące lub niekoniecznie pieczywo, czerstwe też smakuje doskonale, można nim wybierać sos z dodatkami. Uwielbiam takie dania! Buon appetito! 

Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja włoskich składników, włoskiej kuchni!




Soczewica w pomidorach / 2-3 porcje

Składniki:
  • 400 g soczewicy z puszki
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szklanka startego grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Czosnek, marchewki i cebulę obieramy.
  • Ząbki czosnku kroimy na plasterki, a cebulę i marchewki w dużą kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę.
  • Podsmażamy, aż marchewka będzie półtwarda.
  • Pomidory z puszki wlewamy do marchewki z czosnkiem i cebulą.
  • Dusimy na małym ogniu.
  • Gdy marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana (!) dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy starannie.
  • Soczewicę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odcedzamy.
  • Dodajemy do garnka z pozostałymi warzywami.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Podajemy posypane startym włoskim, twardym serem typu grana padano lub parmezan.
  • Najlepiej smakuje na następny dzień, ale nie gwarantuję, że coś jeszcze zostanie, paluszki lizać!
  • Danie można podać z pieczywem lub wymieszać z makaronem/ryżem/kaszą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz