Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 13 lipca 2016

Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach

Sezon na cukinię rozpoczęty. Cukinię uwielbiam, bo jest chrupiąca, zielona, przepyszna na surowo. Nie wyobrażam sobie sezonu cukiniowego bez potrawki śródziemnomorskiej. Jest banalnie prosta w wykonaniu i tak pyszne, że palce lizać! Do dzisiejszego obiadu duszone warzywa podałam z bulgurem, który gotowy był w ciągu kilku minut. Zaletą tego dania jest to, że smakuje wybornie na ciepło i na zimno. To obowiązkowe danie do przygotowania tego lata!



Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach

Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 250 ml krojonych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Warzywa myjemy, osuszamy.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
  • Kroimy w kostkę razem z cukinią.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy czosnek.
  • Dodajemy paprykę oraz cukinię.
  • Obsmażamy warzywa, ąż będą al dente.
  • Dodajemy pomidory z puszki i suszone oregano.
  • Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
  • Podajemy z bulgurem, kuskusem lub inną kaszą
  • Idealnie smakuje na ciepło i na zimno.
  • Duszone warzywa śródziemnomorskie można zamrozić.

6 komentarzy :

  1. Ciekawa ta potrawka :) W lato sprawdzi się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super taka kolorowa letnia i prosta :) ja bym z makaronem zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. makaron, kasza, ryż, dobry ciemny chleb na zakwasie co kto woli, bo smakuje zawsze przepysznie!

      Usuń