Placki z cukinii i kukurydzy można przygotować w krótkim czasie. Są pyszne, chrupiące. Podałam jej z bułgarskim sosem ajvar z papryki i pomidorów.
Takie danie można przygotować nie tylko latem, kiedy jest sezon na cukinię. To propozycja na cały rok.
Placki z cukinii z kukurydzą / 8-10 placków
Składniki:
- 1 mała cukinia 100 g
- 300 g kukurydzy z puszki
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 1 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy ponownie.
- Przekładamy do miski.
- W drugiej misce ścieramy na dużych oczkach cukinię.
- Cukinię starannie odciskamy z soku i przekładamy do miski z kukurydzą.
- Dodajemy jajko, słodką paprykę, mąkę, doprawiamy do smaku.
- Na patelnię wylewamy olej.
- Sprawdzamy nakładając na patelnię odrobinę ciasta, czy olej jest dobrze rozgrzany.
- Dużą łyżką nakładamy porcję.
- Smażymy z każdej strony na złoto-brązowo.
- Gotowe odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podajemy z ajvarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz