Czy wiecie, że do makaronu można przygotować szybki sos, w stylu pesto? W planie wczoraj miało być właśnie pesto, ale nie miałam orzechów. Powstał sos do makaronu, który wymieszałam ze spaghetti. Kilka minut i obiad gotowy. Gdy gotował się makaron, przygotowałam sos.
Kilka składników i aromatyczny sos gotowy. Najlepiej smakuje z makaronami lub jako dodatek do dań głównych. Włoskie pecorino, włoska oliwa z oliwek, czosnek brokuły i szczypta miłości zawsze się przyda ;)
Sos brokułowy do makaronu / mały słoiczek
Składniki:
- 3 różyczki ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie brokuła
- 1/3 ząbka czosnku lub mniej
- 1 łyżka startego pecorino
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do blendera wkładamy czosnek, brokuły i pecorino.
- Miksujemy, stopniowo dolewając oliwę z oliwek.
- Ma powstać sos gęsty sos, który bez problemy połączymy z makaronem spaghetti.
- Doprawiamy do smaku, miksujemy jeszcze raz.
- Podajemy z makaronem spaghetti ( na patelnię dodajemy 2 łyżki sosu - jeśli jest za gęsty dodajemy więcej oliwy z oliwek, następnie dodajemy makaron ugotowany i odcedzony. Całość podgrzewamy przez moment - dokładnie mieszamy makaron, aby każda nitka była oblepiona sosem brokułowym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz