To jeden z moich ulubionych przepisów. Kuskus z grillowanymi warzywami przygotowuje się naprawdę szybko, a smak pozostaje na długo w naszej pamięci.
Drobna kasza, grillowana cukinia, pomidorki koktajlowe (pod wpływem wysokiej temperatury pękają, a w środku są soczyste), cebula i kolorowe papryki. Obowiązkowo ząbki czosnku, które najlepiej smakują właśnie w takiej wersji - grillowane lub pieczone, zawsze w łupinkach - nigdy nie obieram czosnku.
Kuskus z grillowanymi warzywami / 1 porcja
- 1/2 cukinii, małej
- 1 garść kolorowych pomidorków
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1/2 suchej kaszy kuskus
Przygotowanie:
- Papryki kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cukinię kroimy w ukośne plastry.
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na patelnię wylewamy nieco oleju do smażenia. Najlepiej patelnię posmarować olejem przy pomocy silikonowego pędzelka.
- Układamy wszystkie warzywa.
- Grillujemy z każdej strony.
- Doprawiamy do smaku.
- Warzywa podajemy na kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz