2019/04/03

Chlebek bananowy

Dokładnie tydzień temu, wracając ze szkolenia, kupiłam w osiedlowym warzywniaku idealne banany na chlebek bananowy za 2 złote. Cały kilogram pysznych, słodkich bananów, z ciemną skórką - takie właśnie są doskonałe na chlebek bananowy, im ciemniejsza skórka tym lepiej. Pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie takich bananów, zawierają w sobie to co najlepsze w bananie!

Z bananów powstał następnego dnia chlebek bananowy, chrupiąca skórka, wilgotne ciasto, to było pyszne! Ostatnio banany smakują mi w różnych przepisach, np. pieczona owsianka z bananami i to właśnie ich wersja na ciepło tak mi odpowiada :)

PS. Na zdjęciu połowa chlebka, bo reszta została zjedzona przed sesją ;)


Chlebek bananowy


Chlebek bananowy / keksówka 25 cm 

Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany (im ciemniejsza skórka tym lepiej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju


Przygotowanie:
  • Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
  • Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej misce.
  • W drugiej większej misce rozgniatamy banany, dodajemy cukier, jajko oraz olej. Mieszamy całość dokładnie, do połączenia się składników.
  • Suche składniki dodajemy do mokrych składników i mieszamy - uwaga ciasto jest gęste i takie ma być.
  • Formę do pieczenia czyli keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do formy przekładamy ciasto.
  • Pieczemy przez 40-50 minut, aż ciasto na wierzchy będzie złotobrązowe.


Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz