Dokładnie tydzień temu, wracając ze szkolenia, kupiłam w osiedlowym warzywniaku idealne banany na chlebek bananowy za 2 złote. Cały kilogram pysznych, słodkich bananów, z ciemną skórką - takie właśnie są doskonałe na chlebek bananowy, im ciemniejsza skórka tym lepiej. Pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie takich bananów, zawierają w sobie to co najlepsze w bananie!
Z bananów powstał następnego dnia chlebek bananowy, chrupiąca skórka, wilgotne ciasto, to było pyszne! Ostatnio banany smakują mi w różnych przepisach, np. pieczona owsianka z bananami i to właśnie ich wersja na ciepło tak mi odpowiada :)
PS. Na zdjęciu połowa chlebka, bo reszta została zjedzona przed sesją ;)
Chlebek bananowy / keksówka 25 cm
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany (im ciemniejsza skórka tym lepiej)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
- Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
- Suche składniki mieszamy ze sobą w jednej misce.
- W drugiej większej misce rozgniatamy banany, dodajemy cukier, jajko oraz olej. Mieszamy całość dokładnie, do połączenia się składników.
- Suche składniki dodajemy do mokrych składników i mieszamy - uwaga ciasto jest gęste i takie ma być.
- Formę do pieczenia czyli keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do formy przekładamy ciasto.
- Pieczemy przez 40-50 minut, aż ciasto na wierzchy będzie złotobrązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz