Są takie dni, kiedy człowiek ma ochotę na kogel mogel z kakao. W jednym jajku znalazłam dwa żółtka i tak oto powstał naprawdę dobry mini deser w deszczowy dzień.
W dzieciństwie najczęściej jedliśmy kogel mogel bez żadnych dodatków takich jak kakao, ale pamiętam, że była też wersja z sokiem z cytryny. Jak to było dawno, czas leci! Pamiętam jak kogel mogel ucieraliśmy w szklance, łyżeczką do herbaty.
Kogel mogel czekoladowy z kakao, którego zapach i kolor bardzo lubię. Jestem ciekawa kiedy ostatnie robiliście kogel mogel?
Kogel mogel czekoladowy / 2 porcje jak na zdjęciu
Składniki:
- 2 żółtka
- cukier
- kakao (ilość wedle uznania)
Przygotowanie:
- Żółtka umieszczamy w wysokim naczyniu.
- Ubijamy blenderem z trzepaczką, stopniowo dodajemy cukier oraz kakao.
- Masa ma być puszysta i gęsta, w miarę ubijania zwiększy swoją objętość.
- Przekładamy do szklaneczek.
- Posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz