Dzisiaj przygotowałam makaron z sosem truskawkowym. Pomimo, że do sezonu truskawkowego w Polsce pozostało sporo czasu, kupuję importowane truskawki i muszę przyznać, że trafiam na słodkie i smaczne. Robię koktajle, ale też zamrażam w malutkich porcjach na zapas.
Przygotowanie sosu truskawkowego na ciepło jest banalnie proste. Smak niepowtarzalny, nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem i latem pełnym truskawek. Do truskawek pasują np. borówki amerykańskie :)
Makaron z sosem truskawkowym / 1 porcja
Składniki:
- 100 g makaronu spaghetti
- 1/4 szklanki wody lub mniej
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 1 garść borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Do garnka wkładamy truskawki.
- Wlewamy wodę.
- Dusimy na małym ogniu, aż truskawki będą miękkie.
- Dodajemy cukier do smaku.
- Gorące truskawki miksujemy blenderem na gładki sos.
- Gdy sos jest za rzadki, wstawiamy na palnik i gotujemy, aż woda odparuje.
- Ugotowany makaron dodajemy do gorącego sosu truskawkowego.
- Mieszamy.
- Podajemy z borówkami amerykańskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz