2019/04/14

Makaron z sosem truskawkowym

Dzisiaj przygotowałam makaron z sosem truskawkowym. Pomimo, że do sezonu truskawkowego w Polsce pozostało sporo czasu, kupuję importowane truskawki i muszę przyznać, że trafiam na słodkie i smaczne. Robię koktajle, ale też zamrażam w malutkich porcjach na zapas. 

Przygotowanie sosu truskawkowego na ciepło jest banalnie proste. Smak niepowtarzalny, nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem i latem pełnym truskawek. Do truskawek pasują  np. borówki amerykańskie :)



Makaron z sosem truskawkowym




Makaron z sosem truskawkowym / 1 porcja

Składniki:
  • 100 g makaronu spaghetti
  • 1/4 szklanki wody lub mniej
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 1 garść borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
  • cukier do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Do garnka wkładamy truskawki.
  • Wlewamy wodę.
  • Dusimy na małym ogniu, aż truskawki będą miękkie.
  • Dodajemy cukier do smaku.
  • Gorące truskawki miksujemy blenderem na gładki sos.
  • Gdy sos jest za rzadki, wstawiamy na palnik i gotujemy, aż woda odparuje.
  • Ugotowany makaron dodajemy do gorącego sosu truskawkowego.
  • Mieszamy.
  • Podajemy z borówkami amerykańskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz