2019/04/15

Kotlety jajeczne

Wieki nie jadłam kotletów jajecznych. W dzieciństwie robiła je często mama. 

Mama kotlety jajeczne przygotowywała zawsze na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki. Kotlety poza jajkami były ze smażoną cebulą. Mama kotlety siekała, ale nie używała blendera czy malaksera. Dzięki temu każdy kotlet miał wyczuwalne kawałki jajka i cebuli.

Dzisiaj przygotowałam wersję z wykorzystaniem blendera, czyli masa jajeczna była całkowicie gładka. Do tego bułka tarta, surowe jajko i sól. Podałam je z surówką i dipem z jogurtu naturalnego.


Kotlety jajeczne




Kotlety jajeczne / 8 kotlecików lub 4 kotlety

Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 3 łyżki bułki tartej plus do panierowania
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo obieramy ze skorupek.
  • Wkładamy do blendera.
  • Dodajemy także surowe jako.
  • Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • Przekładamy do miski.
  • Dodajemy bułkę tartą, słodką paprykę w proszku oraz sól.
  • Mieszamy starannie.
  • Z masy jajecznej formujemy małe kotleciki.
  • Obtaczamy w bułce tartej.
  • Na patelnię wylewamy olej do smażenia.
  • Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu z każdej strony.
  • Podajemy jako dodatek do obiadu np. z dipem jogurtowym.


Kotlety jajeczne



Kotlety jajeczne





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz