2018/06/19

Sałatka z czereśniami i fetą

Mecz już niedługo. Odliczacie? Na orzeźwienie przygotowałam dla Was rewelacyjną i spontaniczną sałatkę z tego co miałam w lodówce. Królową tego przepisu jest czereśnia, soczysta, ciemna i bardzo słodka. W upalne dni taki przepis z powodzeniem może zastąpić obiad.

Ale to było dobre! Czereśnie, feta, młode listki sałaty masłowej, pomidorki i bazylia! Jestem przekonana, że jeszcze nie jedliście takiej sałatki! Całość skropiona oliwą z oliwek i koniecznie suszonym oregano!






Sałatka z czereśniami i fetą / 1 porcja

Składniki:
  • wewnętrzne, jasne liście sałaty masłowej
  • 2 garście czereśni, słodkich i soczystych
  • 100 g fety dobrej jakości
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty suszonego oregano


Przygotowanie:
  • Liście sałaty masłowej myjemy i osuszamy.
  • Rozrywamy na mniejsze części układamy na dnie miseczki.
  • Z umytych czereśni usuwamy pestki.
  • Owoce układamy na sałacie.
  • Fetę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie z czereśniami.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
  • Listki bazylii kroimy w paski.
  • Pomidorki i bazylię rozkładamy na pozostałych składnikach.
  • Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.
  • Podajemy z ciabattą.


4 komentarze: