Bardzo lubię kolorowe śniadania. Aby sobie takie zafundować nie trzeba kupować jakiś wymyślnych składników. Wystarczy chrupiąca, zielona sałata lodowa, czerwona cebula, ogórek zielony i inne dodatki.
Dzisiejszy przepis śniadaniowy to zestawienie wiosennych kolorów z jajkiem ugotowanym na twardo i prostym, ale przepysznym sosem czosnkowym fit, bo na bazie jogurtu naturalnego. Sałatka jest przepyszna i znika w mgnieniu oka! Lubię wymyślać nowe przepisy spontanicznie, bo nigdy nie wiem do końca, jaki będzie efekt! Ten zaskoczył moje podniebienie i już nie mogę się doczekać powtórki!
Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem / 1 porcja
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 wewnętrzne listki sałaty lodowej
- 1/4 małego, zielonego ogórka
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Liście sałaty myjemy i osuszamy.
- Rozrywamy na mniejsze kawałki.
- Układamy na talerzu.
- Jajka obieramy ze skorupek.
- Dzielimy na ćwiartki.
- Układamy na sałacie lodowej.
- Ogórka przekrawamy wzdłuż i kroimy na cienkie plastry.
- Rozkładamy na sałacie z jajkiem.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, układamy na pozostałych składnikach.
- Jogurt przelewamy do miseczki.
- Czosnek obieramy i drobno kroimy.
- Mieszamy z jogurtem naturalnym.
- Sałatkę skrapiamy jogurtem czosnkowym.
- Całość posypujemy suszonym oregano i słodką papryką.
- Oprószamy solą do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz