2017/09/10

Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem

Bardzo lubię kolorowe śniadania. Aby sobie takie zafundować nie trzeba kupować jakiś wymyślnych składników. Wystarczy chrupiąca, zielona sałata lodowa, czerwona cebula, ogórek zielony i inne dodatki. 

Dzisiejszy przepis śniadaniowy to zestawienie wiosennych kolorów z jajkiem ugotowanym na twardo i prostym, ale przepysznym sosem czosnkowym fit, bo na bazie jogurtu naturalnego. Sałatka jest przepyszna i znika w mgnieniu oka! Lubię wymyślać nowe przepisy spontanicznie, bo nigdy nie wiem do końca, jaki będzie efekt! Ten zaskoczył moje podniebienie i już nie mogę się doczekać powtórki!





Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem / 1 porcja

Składniki:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 wewnętrzne listki sałaty lodowej
  • 1/4 małego, zielonego ogórka
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Liście sałaty myjemy i osuszamy.
  • Rozrywamy na mniejsze kawałki.
  • Układamy na talerzu.
  • Jajka obieramy ze skorupek.
  • Dzielimy na ćwiartki.
  • Układamy na sałacie lodowej.
  • Ogórka przekrawamy wzdłuż i kroimy na cienkie plastry.
  • Rozkładamy na sałacie z jajkiem.
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry, układamy na pozostałych składnikach.
  • Jogurt przelewamy do miseczki.
  • Czosnek obieramy i drobno kroimy.
  • Mieszamy z jogurtem naturalnym.
  • Sałatkę skrapiamy jogurtem czosnkowym.
  • Całość posypujemy suszonym oregano i słodką papryką.
  • Oprószamy solą do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz