2017/09/07

Sałatka z kaszy kuskus z papryką, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulą

Zafundujcie sobie słońce na talerzu! Sałatki z kaszy kuskus są błyskawiczne w przygotowaniu. To jedna z moich ulubonych, drobnych kasz. Najczęściej, poza sałatkami wykorzystuję kuskus do faszerowania warzyw, ostatnio na kolację u mnie była cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami, bardzo dietetyczne danie i syte, a przecież o to chodzi, aby najeść się i przy tym zachować dobrą formę i sylwetkę. 




Sałatka z kaszy kuskus z papryką, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulą / 4 porcje

Składniki:
  • 1 szklanka suchej kaszy kuskus
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ogórek zielony
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
  • Przekrawamy na pół, kroimy w paski, a następnie w drobną kostkę.
  • Z ogórka odcinamy końcówki.
  • Kroimy, razem ze skórą w paski, a następnie w drobną kostkę.
  • Cebulę kriomy w kostkę.
  • Kaszę rozdrabniamy widelcem.
  • Do kaszy dodajemy pokrojone warzywa.
  • Doprawiamy do smaku, oprószamy tymiankiem.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Aby smaki "przegryzły się" sałatkę wkładamy do lodówki, na minimum kwadrans.
  • Smak sałatki wzbogacić można czarnuszką lub posiekaną natką z pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz