Zafundujcie sobie słońce na talerzu! Sałatki z kaszy kuskus są błyskawiczne w przygotowaniu. To jedna z moich ulubonych, drobnych kasz. Najczęściej, poza sałatkami wykorzystuję kuskus do faszerowania warzyw, ostatnio na kolację u mnie była cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami, bardzo dietetyczne danie i syte, a przecież o to chodzi, aby najeść się i przy tym zachować dobrą formę i sylwetkę.
Sałatka z kaszy kuskus z papryką, ogórkiem zielonym i czerwoną cebulą / 4 porcje
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 ogórek zielony
- 2 szczypty suszonego oregano
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
- Przekrawamy na pół, kroimy w paski, a następnie w drobną kostkę.
- Z ogórka odcinamy końcówki.
- Kroimy, razem ze skórą w paski, a następnie w drobną kostkę.
- Cebulę kriomy w kostkę.
- Kaszę rozdrabniamy widelcem.
- Do kaszy dodajemy pokrojone warzywa.
- Doprawiamy do smaku, oprószamy tymiankiem.
- Dokładnie mieszamy.
- Aby smaki "przegryzły się" sałatkę wkładamy do lodówki, na minimum kwadrans.
- Smak sałatki wzbogacić można czarnuszką lub posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz