Czy może być coś lepszego od pieczonego bakłażana? Tak! Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem z cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami! Niebo w gębie! Bezmięsne danie, które pokochacie od pierwszego spróbowania. Bardzo syte, kolorowe, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Nie odczujecie braku mięsa, naprawdę! Idzie jesień, a to oznacza, że częściej będziemy faszerować warzywa i zapiekać, dlatego dzisiaj kolejny, prosty i niedrogi przepis, który koniecznie musicie przygotować!
Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/4 szklanki kaszy kuskus
- 2 szczypty słodkiej i wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szczypta słodkiej papryki
- 2 szczypty ostrej papryki
- 2 kawałki suszonych pomidorów plus do dekoracji
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 małej cukinii
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 4 łyżki oleju rzepakowego plus do wysmarowania naczynia
- kilka zielonych oliwek
Przygotowanie:
- Bakłażana przekrawamy wzdłuż.
- Przy pomocy małej łyżeczki z każdej połówki starannie wydrążamy środek.
- Miąższ drobno kroimy.
- Połówki bakłażana oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut.
- Cukinię kroimy w kostkę, podobnie obrany czosnek.
- Na oleju rzepakowym podsmażamy miąższ bakłażana, z czosnkiem i cukinią.
- Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, wędzoną, słodką oraz ostrą paprykę w proszku.
- Dusimy, aż warzywa będą miękkie.
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco wody.
- Na sam koniec dodajemy suszone oregano oraz doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Przygotowujemy farsz.
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Gotowy przekładamy do naczynia z warzywami w sosie pomidorowym.
- Starannie mieszamy.
- Połówki bakłażana osuszamy.
- Każdą faszerujemy kuskusem z warzywami.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
- W naczyniu układamy bakłażana.
- Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. C.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokrojonymi oliwkami i suszonymi pomidorami.
- Na zimno też smakuje doskonale z np. chrupiącą bagietką.
Wygląda zjawiskowo! *-* Az ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńŚlinka leci na sam widok! Super opcja :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zrobiłam.Jest pyszne.Uwielbiam dania z serii szybko,łatwo i smacznie.Dziękuje.
OdpowiedzUsuń