2017/09/06

Sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem i papryką

Pomimo braku słońca za oknem, nie zapominam o kolorowych daniach na talerzu. Każdego dnia staram się urozmaicać śniadania, a ilość kolorów zastępuję mi słoneczną pogodę. Jeśli mamy już ugotowaną kaszę, przygotowanie tego przepisu zajmuje dosłownie chwilę, a pełny brzuszek pozostaje na długo. Kasza gryczana należy do najzdrowszych i jest na pierwszym miejscu, na liście moich ulubionych kasz. Zapomnijcie o wykorzystaniu tego składnika do ciężkich obiadów z mięsem i sosem, od dzisiaj zmiencie wykorzystanie kaszy gryczanej i róbcie pyszne sałatki! Na zdrowie! Dlo pełni szczęścia brakuje jeszcze posiekanej natki z pietruszki, która uwielbiam!





Sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem i papryką / 4 porcje lub więcej

Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 1 papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Kaszę przesypujemy do miski.
  • Paprykę oczyszczamy.
  • Ogórka zielonego razem ze skórą kroimy w drobną kostkę.
  • Podobnie pozostałe warzywa.
  • Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Wstawiamy do lodówki, na minimum kwadrans.
  • Koniecznie dodajcie do sałatki posiekane zioła, świetnie będzie tutaj pasowała posiekana drobno natka z pietruszki.

3 komentarze: