Pomimo braku słońca za oknem, nie zapominam o kolorowych daniach na talerzu. Każdego dnia staram się urozmaicać śniadania, a ilość kolorów zastępuję mi słoneczną pogodę. Jeśli mamy już ugotowaną kaszę, przygotowanie tego przepisu zajmuje dosłownie chwilę, a pełny brzuszek pozostaje na długo. Kasza gryczana należy do najzdrowszych i jest na pierwszym miejscu, na liście moich ulubionych kasz. Zapomnijcie o wykorzystaniu tego składnika do ciężkich obiadów z mięsem i sosem, od dzisiaj zmiencie wykorzystanie kaszy gryczanej i róbcie pyszne sałatki! Na zdrowie! Dlo pełni szczęścia brakuje jeszcze posiekanej natki z pietruszki, która uwielbiam!
Sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem i papryką / 4 porcje lub więcej
Składniki:
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- 1 papryka
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę przesypujemy do miski.
- Paprykę oczyszczamy.
- Ogórka zielonego razem ze skórą kroimy w drobną kostkę.
- Podobnie pozostałe warzywa.
- Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Wstawiamy do lodówki, na minimum kwadrans.
- Koniecznie dodajcie do sałatki posiekane zioła, świetnie będzie tutaj pasowała posiekana drobno natka z pietruszki.
To juz wiem co dzie na kolacje <3
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna sałatka. Nawet mąż się zajadał a nie cierpi kaszy:-) Dziękuję za świetny przepis
OdpowiedzUsuńdziękuję <3
OdpowiedzUsuń