Faszerowane warzywa często będą gościć na moim blogu, bo dużymi krokami nadchodzi jesień, a właśnie wtedy najbardziej smakują mi warzywa wypełnione po brzegi dodatkami, niekoniecznie w postaci mięsa z ryżem. Tym razem polecam Wam paprykę, którą nadziałam solidną porcją kaszy kuskus z suszonymi pomidorami, którą wymieszałam także z cukinią i porządną porcją suszonych i aromatycznych ziół. Braku mięsa nie odczułam, danie jest bardzo syte i z chęcią powracam do tego przepisu.
Papryka faszerowana kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje
Składniki:
- 1 średniej wielkości czerwona papryka
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1/3 małej cukinii
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 szczypty słodkiej papryki
- 2 szczypty wędzonej, słodkiej papryki
- 2 szczypty ostrej papryki
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
dip ziołowy
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cukinię razem z suszonymi pomidorami kroimy w drobną kostkę.
- Dodajemy do kaszy i mieszamy.
- Kaszę doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano, słodką, ostrą i wędzoną paprykę.
- Mieszamy ponownie, odstawiamy.
- Paprykę przekrawamy na pół.
- Usuwamy białe błonki.
- Połówki papryki nadziewamy solidną porcją kaszy z cukinią i suszonymi pomidorami.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
- Układamy połówki nadziewanej papryki.
- Zapiekamy przez średnio 15-20 minut, w temp. 180 st.
- Jogurt mieszamy z ziołami i doprawiamy do smaku.
- Upieczone papryki podajemy na ciepło lub na zimno z dipem ziołowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz