2017/09/14

Papryka faszerowana kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami

Faszerowane warzywa często będą gościć na moim blogu, bo dużymi krokami nadchodzi jesień, a właśnie wtedy najbardziej smakują mi warzywa wypełnione po brzegi dodatkami, niekoniecznie w postaci mięsa z ryżem. Tym razem polecam Wam paprykę, którą nadziałam solidną porcją kaszy kuskus z suszonymi pomidorami, którą wymieszałam także z cukinią  i porządną porcją suszonych i aromatycznych ziół. Braku mięsa nie odczułam, danie jest bardzo syte i z chęcią powracam do tego przepisu. 







Papryka faszerowana kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje


Składniki:
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/3 małej cukinii
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szczypty słodkiej papryki 
  • 2 szczypty wędzonej, słodkiej papryki
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek


dip ziołowy
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól do smaku


Przygotowanie:

  • Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Cukinię razem z suszonymi pomidorami kroimy w drobną kostkę.
  • Dodajemy do kaszy i mieszamy.
  • Kaszę doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano, słodką, ostrą i wędzoną paprykę.
  • Mieszamy ponownie, odstawiamy.
  • Paprykę przekrawamy na pół.
  • Usuwamy białe błonki.
  • Połówki papryki nadziewamy solidną porcją kaszy z cukinią i suszonymi pomidorami.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
  • Układamy połówki nadziewanej papryki.
  • Zapiekamy przez średnio 15-20 minut, w temp. 180 st.
  • Jogurt mieszamy z ziołami i doprawiamy do smaku.
  • Upieczone papryki podajemy na ciepło lub na zimno z dipem ziołowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz