Wielokrotnie wspominałam, że lubię cukinię. Wykorzystuję ją na różne sposoby. Dzisiaj przygotowałam pieczoną, w panierce z dipem jogurtowym. Danie jest gotowe praktycznie w kwadrans. Jakie cukinie najlepiej wybrać? Małe, chrupiące, z błyszczącą skórką. Miąższ ma mniej pestek. Małe cukinie mają mniej wody, dzięki czemu są lepsze w smaku. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok!
Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- bułka tarta
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szczypty słodkiej papryki
- 2 szczypty suszonego oregano
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Z cukinii odcinamy końcówki.
- Kroimy wzdłuż na ćwiartki i następnie na mniejsze kawałki.
- Jajko wbijamy do głębokiego naczynia, wlewamy mleko.
- Roztrzepujemy widelcem.
- Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą.
- Kawałki cukinii panierujemy w jajku, a następnie w bułce, z każdej strony, dokładnie dociskając.
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
- W naczyniu układamy cukinie.
- Pieczemy przez 15 minut w temp. 220 st. C.
- Jogurt mieszamy ze słodką papryką i suszonym oregano, doprawiamy do smaku.
- Paluszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dipem jogurtowym.
- To świetny dodatek do dań obiadowych np. z rybą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz