Wrzesień rozpoczynamy od faszerowanych warzyw. Najchętniej nadziewam cukinie, które są przepyszne w wersji nie tylko mięsnej. Tym razem zdecydowałam się na wegetariańską opcję. Warzywo faszerowałam kuskusem z suszonymi pomidorami iziołami. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo syte, do tego naprawdę apetycznie prezentuję się na talerzu. Ci ciekawe, doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Faszerowaną cukinię podałam z sosem jogurtowym, do którego dodałam czosnek, wędzoną i ostrą paprykę. Polecam wszystkim miłośnikom cukinii!
Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami / 2 porcje
Składniki:
- 1 średnia, gruba cukinia
- 100 g kaszy kuskus
- 2 ząbki czosnku
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 1/2 małej cebuli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię przekrawamy wzdłuż.
- Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek.
- Ząbek czosnku obieramy i kroimy na plasterki razem z cebulą.
- Na 2 łyżkach oleju rzepakowego smażamy miąższ z cukinii z czosnkiem i cebulą.
- Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku oraz suszone oregano.
- Gdy czosnek i cebula bedą miękkie, gasimy płomień.
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Do gotowej kaszy kuskus dodajemy podsmażony miąższ z cukinii, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki.
- Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym.
- Warzywa wypełniamy na bogato farszem z kaszy kuskus.
- Zapiekamy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st.
- Jogurt mieszamy z ząbkiem obranego i posiekanego czosnku.
- Doprawiamy do smaku i dodajemy ostrą paprykę w proszku.
- Mieszamy.
- Upieczone cukinie podajemy posypane natką z pietruszki i jogurtem czosnkowo - paprykowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz