2017/09/01

Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami

Wrzesień rozpoczynamy od faszerowanych warzyw. Najchętniej nadziewam cukinie, które są przepyszne w wersji nie tylko mięsnej. Tym razem zdecydowałam się na wegetariańską opcję. Warzywo faszerowałam kuskusem z suszonymi pomidorami  iziołami. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo syte, do tego naprawdę apetycznie prezentuję się na talerzu. Ci ciekawe, doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Faszerowaną cukinię podałam z sosem jogurtowym, do którego dodałam czosnek, wędzoną i ostrą paprykę. Polecam wszystkim miłośnikom cukinii!





Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami / 2 porcje

Składniki:
  • 1 średnia, gruba cukinia
  • 100 g kaszy kuskus
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Cukinię przekrawamy wzdłuż.
  • Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek.
  • Ząbek czosnku obieramy i kroimy na plasterki razem z cebulą.
  • Na 2 łyżkach oleju rzepakowego smażamy miąższ z cukinii z czosnkiem i cebulą. 
  • Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku oraz suszone oregano.
  • Gdy czosnek i cebula bedą miękkie, gasimy płomień.
  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Do gotowej kaszy kuskus dodajemy podsmażony miąższ z cukinii, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki.
  • Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym.
  • Warzywa wypełniamy na bogato farszem z kaszy kuskus.
  • Zapiekamy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st.
  • Jogurt mieszamy z ząbkiem obranego i posiekanego czosnku. 
  • Doprawiamy do smaku i dodajemy ostrą paprykę w proszku.
  • Mieszamy.
  • Upieczone cukinie podajemy posypane natką z pietruszki i jogurtem czosnkowo - paprykowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz