Smaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP.
Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” to kampania informacyjno – promocyjna trzech produktów (kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha) wytwarzanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kampania realizowana jest przez Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. w konsorcjum z certyfikowanym hodowcą trzody chlewnej Ireneuszem Górą. Więcej informacji na www.odadojakosci.pl
Zgodnie z wymogami systemu standardami jakości QAFP objęte są wszystkie etapy produkcji począwszy od hodowli i żywienia zwierząt, poprzez ubój i przetwórstwo, a na magazynowaniu i sprzedaży skończywszy. Dzięki stosowanemu przez wytwórcę systemowi QAFP konsumenci otrzymują gwarancję, że w całym łańcuchu produkcyjnym nie wystąpiły żadne niekorzystne zjawiska, które negatywnie oddziaływałyby na jakość żywności, a na stół trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty. Pozycjonuje jednocześnie te produkty w segmencie premium, kierując uwagę konsumenta na jakość, a nie tylko cenę produktów.
Poniżej lista eventów wraz z datami:
- Europejski Festiwal Smaku /09-10.09.2017/ Lublin
- Targ śniadaniowy Warszawa /16.09.2017/ Warszawa
- Polagra Food. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych /25 -28.09.2017/ Poznań
- Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
- Gastroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
- Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa
Możecie też skusić się na udział w konkursie, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na www.odadojakosci.pl
Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 kiełbasa podwawelska ekstra
- 1 cebula
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 2 garście łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę.
- Smażymy na złoty kolor.
- Kiełbasę podwawelską dzielimy na mniejsze kawałki i nacinamy z jednej strony.
- Gdy cebula zeszkli się, przekładamy na talerz.
- Na tym samym tłuszczu smażymy z każdej strony ponacinane kawałki kiełbasy.
- Do kiełbasy dodajemy podsmażoną cebulę.
- Ciecierzycę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odsączamy.
- Przekładamy do miski.
- Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do ciecierzycy.
- Sałatkę mieszamy z czarnuszką i suszonym tymiankiem.
- Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
- Wkładamy do lodówki na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
- Na talerz wykładamy sałatkę.
- Na wierzchu układamy kawałki kiełbasy z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz