2017/09/10

Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym

Wielokrotnie wspominałam, że lubię cukinię. Wykorzystuję ją na różne sposoby. Dzisiaj przygotowałam pieczoną, w panierce z dipem jogurtowym. Danie jest gotowe praktycznie w kwadrans. Jakie cukinie najlepiej wybrać? Małe, chrupiące, z błyszczącą skórką. Miąższ ma mniej pestek. Małe cukinie mają mniej wody, dzięki czemu są lepsze w smaku. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok!




Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje

Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • bułka tarta
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie:
  • Z cukinii odcinamy końcówki.
  • Kroimy wzdłuż na ćwiartki i następnie na mniejsze kawałki.
  • Jajko wbijamy do głębokiego naczynia, wlewamy mleko.
  • Roztrzepujemy widelcem.
  • Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą.
  • Kawałki cukinii panierujemy w jajku, a następnie w bułce, z każdej strony, dokładnie dociskając.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
  • W naczyniu układamy cukinie.
  • Pieczemy przez 15 minut w temp. 220 st. C.
  • Jogurt mieszamy ze słodką papryką i suszonym oregano, doprawiamy do smaku.
  • Paluszki podajemy na ciepło lub na zimno, z dipem jogurtowym.
  • To świetny dodatek do dań obiadowych np. z rybą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz