2023/05/05

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Trudno wyobrazić sobie wiosenne obiady bez młodej kapusty z koperkiem podanej z nowymi ziemniaczkami. Przygotowałam tradycyjną wersję, czyli z koperkiem, zasmażką i cebulką. Do takiego duetu pasują np. kotlety mielone, schabowy czy jajko sadzone. Pomysłów jest wiele, dzisiaj więc podzielę się przepisem na młodą kapustę na gęsto. Jest pyszna! 



Młoda kapusta na gęsto z koperkiem / 4 porcje


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Kapustę myjemy.
  • Osuszamy
  • Szatkujemy, nie za drobno.
  • Przekładamy do dużego garnka.
  • Zalewamy wodą.
  • Gotujemy, aż będzie miękka.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  • Podsmażamy na maśle.
  • Ugotowaną kapustę odcedzamy, zostawiając 1/3 wody.
  • Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty.
  • Kapustę ponownie podgrzewamy.
  • Odgarniamy na bok garnka kapustę z cebulą.
  • W wodzie rozpuszczamy mąkę, starannie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
  • Dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  • Doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Podajemy z posiekanym koperkiem.

10 komentarzy: