Trudno wyobrazić sobie wiosenne obiady bez młodej kapusty z koperkiem podanej z nowymi ziemniaczkami. Przygotowałam tradycyjną wersję, czyli z koperkiem, zasmażką i cebulką. Do takiego duetu pasują np. kotlety mielone, schabowy czy jajko sadzone. Pomysłów jest wiele, dzisiaj więc podzielę się przepisem na młodą kapustę na gęsto. Jest pyszna!
Młoda kapusta na gęsto z koperkiem / 4 porcje
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy.
- Osuszamy
- Szatkujemy, nie za drobno.
- Przekładamy do dużego garnka.
- Zalewamy wodą.
- Gotujemy, aż będzie miękka.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
- Podsmażamy na maśle.
- Ugotowaną kapustę odcedzamy, zostawiając 1/3 wody.
- Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty.
- Kapustę ponownie podgrzewamy.
- Odgarniamy na bok garnka kapustę z cebulą.
- W wodzie rozpuszczamy mąkę, starannie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
- Dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Podajemy z posiekanym koperkiem.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się zapowiada, będę wypróbowywać przepis do niedzielnego obiadu ;)
OdpowiedzUsuńsmacznego życzę :)
UsuńMega pyszne
OdpowiedzUsuńPrawda 😘
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńO tak tak
UsuńProsty przepis, zaś kapusta smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńZ koperkiem jest mega
UsuńJest super
OdpowiedzUsuń