2016/06/16

Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy

Wyjątkowy dzień, nie tylko dlatego, że Polacy grają ważny mecz z Niemcami. Właśnie powstał 50. przepis na koktajl! To prawdziwy Festiwal! Ten dzień przejdzie do historii, a za naszych piłkarzych trzymam kciuki! A najlepsze wciąż przed nami, bo przecież lato to najlepsza pora roku, pełna owoców, warzyw i w głowie jeszcze sporo pomysłów na nowe przepisy koktajlowe! 

Do przygotowania koktajli nie jest potrzebny drogi sprzęt, ważne, aby był to najlepiej blender kielichowy, marka nie ma tak istotnego znaczenia. Posiadam blender z kielichem, który jest plastikowy i zmiksował już setki koktajli w swojej kilkuletniej karierze.

Świetnie sprawdzają się wszelkie słoiczki, słomki kolorowe i inne akcesoria do picia koktajli. Teraz, w okresie letnim jest spory wybór buteleczek, słoiczków i akcesoriów w sklepach internetowych i stacjonarnych w naprawdę dobrych cenach. Zawsze można kupić słoiki, które będą przeznaczone pod koniec lata na przetwory lub kupić desery w sloiczkach, które później przeznaczymy na letnie napoje - te na zdjęciu są właśnie po hiszpańskim deserze. Ważne, aby przy ich miksowaniu świetnie się bawić, zachęcić rodzinę do wspólnego, codziennego picia owocowych i warzywnych pyszności. 



Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy

Składniki:
  • 250 ml zimnego jogurtu naturalnego
  • 1 brzoskwinia
  • kilka truskawek
  • około 1/3 szklanki zimnego mleka
  • cukier lub miód do smaku

Przygotowanie:
  • Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
  • Dodajemy truskawki i brzoskiwinię, bez pestki, ze skórką, podzieloną na mniejsze kawałki.
  • Miksujemy, aż otrzymamy jednolity płyn.
  • Dodajemy tyle mleka, w zależności od gęstości koktajlu, jaką chcemy uzyskać oraz cukier do smaku.
  • Miksujemy ponownie.
  • Można wykorzystać mrożone truskawki, a zamiast brzoskiwini dodać np. morele.
  • Dla bardziej orzeźwiającego smaku możemy dodać kilka listków świeżej mięty lub melisy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz