2021/08/30

Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej

Dzisiaj trochę o włoskiej kuchni i ukochanej pizzie, którą chyba każdy zna i lubi, a w szczególności nasze pociechy. Kiedyś pizza to mało wyrafinowana, raczej prosta potrawa miała, która trafiła na królewskie stoły i została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Jaka jest historia pizzy? Jak zrobić przepyszną pizzę w domu, na co należy zwrócić uwagę przy przyrządzaniu pizzy i jakie spody do pizzy są najlepsze? 

  1. Podstawy kuchni włoskiej.
  2. Prawdziwa historia pizzy.
  3. Spody do pizzy.


Podstawy kuchni włoskiej

Sięgając po wyniki przeprowadzonych badań międzykontynentalnych przedsiębiorstw zajmujących się analizą rynku czy też badań wykonanych przez firmy świadczące usługi turystyczne zobaczymy, że kuchnia włoska to jedna z najbardziej lubianych kuchni świata. Powiedzenie „wszystkie drogi prowadzą do Rzymu” nabrało obecnie totalnie innego znaczenia. Upierając się można powiedzieć, że wszystkie drogi prowadzą nigdzie indziej jak na Półwysep Apeniński.

Kuchnia włoska jest ceniona i lubiana za pyszne składniki, prostotę w przygotowaniu, barwną i przyjemnie hałaśliwą kulturę jedzenia. Inne popularne potrawy kuchni włoskiej to między innymi:

  • Spaghetti napoli bądź bolognese - makaron w sosie ze świeżych, dojrzałych pomidorów, które łączone są z dobrej jakości oliwą, przyprawami oraz w niektórych wariantach z mięsem.
  • Lasagne - potrawa złożona z makaronu w kształcie kwadratowych płatów przełożonych farszem, najczęściej warstwą sosu pomidorowego z mięsem, beszamelu i sera, układane do wyczerpania składników.
  • Tortellini - włoski odpowiednik naszych polskich uszek. Lepione w wersjach z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym.
  • Ravioli - niewielkie pierożki nadziewane serem ricotta, szpinakiem, mięsem lub warzywami. 
  • Risotto - danie, którego głównym składnikiem jest ryż. Ryż gotuje się z dodatkiem bulionu do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Focaccia - rodzaj włoskiego pieczywa z dodatkami.

I wiele innych tj. kochane przez Polaków gnocchi, bruschetta czy zupa minestrone.  

Prawdziwa historia pizzy

Jeśli zapytamy 10 osób, skąd pochodzi pizza to pewnie każdy odpowie z Włoch. I po części to prawda, jednakże niewiele osób wie, że udział w rozpowszechnianiu pizzy mieli Amerykanie czy Grecy, którzy pakowali do pity przeróżne produkty. 

Dopiero w Neapolu w XVI wieku, zrobił się bardziej popularny płaski jak deska do krojenia chleb udekorowany ziołami, kawałkiem sera, zwilżony oliwą lub smalcem. Ta potrawa z początku była daniem biedoty, gdyż przygotowanie jej trwało 90 sekund, a składniki zaś niedrogie. 

Najbardziej zadziwiające jest to, że w pizzy zakochali się najpierw amerykańscy żołnierze, którzy nie mogli przestać się dziwić, czemu w Italii nigdzie nie można zamówić pizzy. Sytuacja zmieniła się na początku lat 80., kiedy pizza ostrożnie pojawiła się w Mediolanie i Rzymie, by później z hukiem na dobre zagościć w całym włoskim kraju. 

Dziś pizza to znak rozpoznawczy Włoch.

Spody do pizzy 

Chcąc przyrządzić wspaniałą pizzę, podstawowym składnikiem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę jest ciasto, czyli spód pizzy. W tradycyjnej neapolitańskiej pizzy powinno być ono cienkie i chrupkie jednocześnie. 

Aby przygotować idealne ciasto do pizzy potrzebujemy kilka podstawowych składników. Najpierw potrzebujemy coś, dzięki czemu pizza wspaniale wyrośnie, czyli drożdże, które mieszamy z letnią wodą. Pamiętajmy, że woda nie może być zimna, ale także zbyt gorąca, bo ciasto po prostu nie wyrośnie. Drugim składnikiem jest tłuszcz, czyli oliwa z oliwek. Dodając oliwy, ciasto pizzy będzie miało wyraźniejszy smak. Jednakże, jeśli w domu nie posiadamy oliwy z oliwek możemy dodać inny olej. Aby ułatwić wyrabianie ciasta warto dodać do niego szczyptę soli, która doda również smaku. Ostatnim i chyba drugim po drożdżach najważniejszym składnikiem jest mąka. Oczywiście najlepiej sprawdza się mąka pszenna typ 00, tortowa 450, uniwersalna 480 lub mąka pszenna chlebowa typ 650 i 750. 

Całość wyrabiamy, odstawiamy po wyrośnięcia i formujemy wedle uznania na kształt jednej większej pizzy, bądź kilka mniejszych. Dalej już tylko dodajemy składniki, na jakie mamy aktualnie ochotę. 

Natomiast jeśli nie macie czasu, aby przygotować spód do pizzy samemu, polecamy kupić gotowe ciasto, dostępne w różnych sklepach spożywczych. Obecnie, smak oferowanych przez różnych producentów ciast jest na prawdę na zaskakująco dobrym poziomie, niż by się mogło wydawać.

Jeżeli macice ochotę na szybkie danie, które da Ci namiastkę włoskich smaków to polecamy zakup świeżego ciasta francuskiego. Świeże Ciasto francuskie z powodzeniem z powodzeniem może zastąpić tradycyjne ciasto do pizzy, gdyż można przygotować z niego a'la mini pizzerinki. 

Pamiętajcie, że tradycyjna włoska pizza nie jest tak bogata w składniki, jak pizza, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Jeżeli chcecie poczuć się jak we Włoszech to przygotuj pizzę na cienkim cieście z małą ilością sosu ze świeżych pomidorów, mozzarellą i świeżą bazylią. Niech zapach wypieczonego ciasta i przepysznych dodatków zaniesie Was zmysłami do kraju pizzy i wyśmienitej kawy. 

*Materiał zewnętrzny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz