2018/04/08

Duszone warzywa z czarnuszką

Dzisiaj przygotowałam pyszne danie, które zjadłam na świeżym powietrzu. To duszone warzywa z czarnuszką i ziołami prowansalskimi.  Podałam białe wino Riesling, które idealnie komponuje się z warzywami. Do tego dania nie użyłam świeżych pomidorów, ale takie z puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać! 

To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy, tak jak robią to Włosi, pozostały na danie sos, można zjeść przy pomocy pieczywa właśnie. Kocham słońce, wino i dobre jedzenie!




Duszone warzywa z czarnuszką / 2 porcje

Składniki:
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 zielonej papryki lub żółtej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów w całości
  • 3 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Cukinię i bakłażana kroimy w dużą kostkę.
  • Papryki oczyszczamy i kroimy w mniejszą kostkę.
  • Cebulę i czosnek obieramy.
  • Cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek oraz cebulę.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy paprykę.
  • Mieszamy.
  • Po chwili dodajemy cukinię oraz bakłażana.
  • Mieszamy, a gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki.
  • Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, warzywa mają być miękkie, ale jednocześnie jędrne.
  • Dodajemy zioła prowansalskie oraz czarnuszkę, doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno z pieczywem.
  • Duszone warzywa można bez problemu zamrozić w plastikowych pojemnikach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz