Dzisiaj przygotowałam pyszne danie, które zjadłam na świeżym powietrzu. To duszone warzywa z czarnuszką i ziołami prowansalskimi. Podałam białe wino Riesling, które idealnie komponuje się z warzywami. Do tego dania nie użyłam świeżych pomidorów, ale takie z puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać!
To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy, tak jak robią to Włosi, pozostały na danie sos, można zjeść przy pomocy pieczywa właśnie. Kocham słońce, wino i dobre jedzenie!
Duszone warzywa z czarnuszką / 2 porcje
Składniki:
- 1/2 cukinii
- 1/2 bakłażana
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 zielonej papryki lub żółtej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów w całości
- 3 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię i bakłażana kroimy w dużą kostkę.
- Papryki oczyszczamy i kroimy w mniejszą kostkę.
- Cebulę i czosnek obieramy.
- Cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek oraz cebulę.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy paprykę.
- Mieszamy.
- Po chwili dodajemy cukinię oraz bakłażana.
- Mieszamy, a gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki.
- Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, warzywa mają być miękkie, ale jednocześnie jędrne.
- Dodajemy zioła prowansalskie oraz czarnuszkę, doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Podajemy na ciepło lub na zimno z pieczywem.
- Duszone warzywa można bez problemu zamrozić w plastikowych pojemnikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz