Moje pierwsze spring rolls'y pokazane światu nie są może idealne (nigdy nie miałam zdolności manualnych, w dodatku jestem leworęczna), ale zapewniam Was, że przepyszne. Idealne jako przekąska do pracy. Chrupiące, surowe warzywa w kolorach tęczy i papier ryżowy. Najczęściej podawane z sosem sojowym lub innym azjatyckim.
Taką przekąskę przygotowałam z pozostałych w lodówce składników. Wystarczy odrobina wyobraźni i nasz posiłek może wyglądać tęczowo!
Spring rolls z chrupiącymi warzywami
Składniki:
- opakowanie papieru ryżowego
- wewnętrzne liście sałaty masłowej, są jaśniejsze i mniejsze
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 marchewki
- 2 ogórki zielone
- czarnuszka do posypania
- sos sojowy do podania
Przygotowanie:
- Sałatę myjemy dokładnie i oczyszczamy.
- Papryki czerwone przekrawamy na pół, usuwamy błonki i gniazda nasienne.
- Dzielimy na mniejsze części i kroimy na cienkie paski.
- Marchewkę obieramy i kroimy jak paprykę.
- Z zielonego ogórka odkrawamy z każdej strony grubą cześć skórki, kroimy na paski jak pozostałe warzywa.
- Papier ryżowy delikatnie namaczamy w wodzie.
- Wykładamy na ściereczkę.
- Układamy przy brzegu papieru sałatę i paski warzyw.
- Delikatnie zawijamy uciskając, następnie składamy dwa przeciwne boki i zawijamy w roladkę.
- Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
- Możemy je przekroić po skosie, aby wyglądały jeszcze apetyczniej.
- Posypujemy czarnuszką.
- Podajemy np. z sosem sojowym.
samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń