2018/04/09

Spring rolls z chrupiącymi warzywami

Moje pierwsze spring rolls'y pokazane światu nie są może idealne (nigdy nie miałam zdolności manualnych, w dodatku jestem leworęczna), ale zapewniam Was, że przepyszne. Idealne jako przekąska do pracy. Chrupiące, surowe warzywa w kolorach tęczy i papier ryżowy. Najczęściej podawane z sosem sojowym lub innym azjatyckim. 

Taką przekąskę przygotowałam z pozostałych w lodówce składników. Wystarczy odrobina wyobraźni i nasz posiłek może wyglądać tęczowo!




Spring rolls z chrupiącymi warzywami

Składniki:

  • opakowanie papieru ryżowego
  • wewnętrzne liście sałaty masłowej, są jaśniejsze i mniejsze
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki zielone
  • czarnuszka do posypania
  • sos sojowy do podania


Przygotowanie:

  • Sałatę myjemy dokładnie i oczyszczamy.
  • Papryki czerwone przekrawamy na pół, usuwamy błonki i gniazda nasienne.
  • Dzielimy na mniejsze części i kroimy na cienkie paski.
  • Marchewkę obieramy i kroimy jak paprykę.
  • Z zielonego ogórka odkrawamy z każdej strony grubą cześć skórki, kroimy na paski jak pozostałe warzywa.
  • Papier ryżowy delikatnie namaczamy w wodzie.
  • Wykładamy na ściereczkę.
  • Układamy przy brzegu papieru sałatę i paski warzyw.
  • Delikatnie zawijamy uciskając, następnie składamy dwa przeciwne boki i zawijamy w roladkę.
  • Powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
  • Możemy je przekroić po skosie, aby wyglądały jeszcze apetyczniej.
  • Posypujemy czarnuszką.
  • Podajemy np. z sosem sojowym.



1 komentarz: