Dzisiaj przygotowałam na kolację podpłomyki z mięsem z kurczaka. Kolacja wyszła naprawdę bardzo smaczna! Podpłomyk, musztarda, grillowane kawałki z kurczaka posypane parmezanem i zielona, chrupiąca sałata. To było pyszne! Podpłomyki robi się szybko i bardzo prosto-tylko woda, mąka i sól. Smażymy je na suchej patelni z każdej strony i gotowe.
Takie podpłomyki mogą stanowić bazę różnych przekąsek lub świetnie są także jako dodatek do dania. Podpłomyki z czasem robią się twarde i mniej chrupiące, dlatego najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu i zajadać. Na ciepło smakują zdecydowanie najlepiej!
Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i musztardowym dressingiem / około 4-5 podpłomyków
Składniki:
podpłomyki
- 1 szklanka mąki pszennej
- woda
- sól
dodatki
- 1 filet z kurczaka
- wewnętrzne liście sałaty masłowej
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- około 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano
- 1/2 cytryny
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek do skropienia
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka oczyszczamy.
- Kroimy na paski.
- Na patelnię wylewamy olej do smażenia.
- Gdy już rozgrzeje się dodajemy kawałki kurczaka.
- Oprószamy słodką papryką w proszku i solą.
- Gdy jedna strona ładnie się przysmaży, odwracamy i ponownie oprószamy solą i słodką papryką w proszku.
- Kurczak ma być złocisty z zewnątrz, ale w środku musi pozostać soczysty, nie suchy.
- Złociste kawałki kurczaka odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Przykrywamy, aby pozostały ciepłe.
- Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto.
- Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąkę pszenną.
- Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki.
- Każdą rozpłaszczamy i tworzymy małe podpłomyki.
- Na rozgrzanej, suchej patelni układamy krążki ciasta.
- Smażymy z każdej strony, aż powstaną złoto-brązowe plamki.
- Gorący podpłomyk smarujemy musztardą.
- Na wierzchu układamy porwane liście sałaty, następnie ciepłe kawałki kurczaka.
- Posypujemy świeżo startym parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.
- Cytryną kroimy na cztery części.
- Podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz