Tak bardzo lubię kasze. Jestem ciekawa czy Wy także? Ostatnio chętnie przygotowuję nowe przepisy z kaszą bulgur i muszą koniecznie uzupełnić zapasy, bo kaszy bulgur obecnie w mojej szafce brak.
Przygotowałam dzisiaj obiad na dwa dni w kwadrans! Jutro więc mam wolne od gotowania. Bardzo syte danie. Połączyłam delikatne mięso drobiowe z kaszą, papryką, pieczarkami i cieciorką oraz parmezanem. Tak, to ser włoski doda smaku kaszy, która jest w smaku i świetnie komponuje się z kurczakiem i pozostałymi warzywami. To jest danie idealne na ciepło i na zimno, świetny pomysł na lunchbox.
Bulgur z kurczakiem, pieczarkami i ciecierzycą z parmezanem / 2 porcje
Składniki:
- 1 woreczek kaszy bulgur
- 1 pierś z kurczaka
- 1/3 żółtej papryki
- 2 garście malutkich pieczarek
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Filet z kurczaka oczyszczamy.
- Kroimy w dużą kostkę.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
- Pieczarki kroimy na polówki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy plasterki czosnku oraz słodką paprykę.
- Mieszamy, a po chwili wrzucamy kawałki kurczaka, paprykę oraz pieczarki.
- Podsmażamy całość, ale nie za długo, bo kurczak będzie zbyt suchy.
- Gasimy płomień.
- Dodajemy odsączoną i opłukaną wcześniej pod wodą cieciorkę.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano.
- Podajemy na ugotowanej kaszy bulgur, posypujemy startym parmezanem.
- Danie można podać dodając ulubione posiekane zioła, dobrze będzie komponować się ze składnikami posiekana natka z pietruszki lub tymianek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz