2018/04/03

Focaccia z cukinią i pomidorem

Taką piękną focaccię upiekłam tuż przed świętami. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Ciasto włożyłam do małej, okrągłej foremki. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które może być przygotowane w okrągłej formie lub na prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta focaccia.

Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu. 





Focaccia z cukinią i pomidorem / blaszka okrągła średnica 23 cm

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 pomidor rzymski
  • kawałek cukinii
  • 50 g grana padano lub parmezanu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę.
  • Mieszamy.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę.
  • Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.
  • Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.
  • Wykładamy ciasto.
  • Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plastry.
  • Na wyrośnięte ciasto wykładamy cukinię i plasterki pomidora.
  • Oprószamy sola, do smaku.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C.
  • Pieczemy przez 25 minut.
  • Upieczone studzimy.
  • Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.
  • Na samym końcu ścieramy na tarce na dużych oczkach grana padano lub parmezan.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz