Taką piękną focaccię upiekłam tuż przed świętami. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Ciasto włożyłam do małej, okrągłej foremki. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które może być przygotowane w okrągłej formie lub na prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta focaccia.
Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 pomidor rzymski
- kawałek cukinii
- 50 g grana padano lub parmezanu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę.
- Mieszamy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę.
- Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.
- Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.
- Wykładamy ciasto.
- Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
- W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plastry.
- Na wyrośnięte ciasto wykładamy cukinię i plasterki pomidora.
- Oprószamy sola, do smaku.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C.
- Pieczemy przez 25 minut.
- Upieczone studzimy.
- Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.
- Na samym końcu ścieramy na tarce na dużych oczkach grana padano lub parmezan.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz