Focaccia to moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów!
Focaccia z cukinią, pieczarkami i pomidorem / blaszka prostokątna
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 pomidor rzymski
- kawałek cukinii
- 2 garście malutkich pieczarek
- 50 g grana padano lub parmezanu
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę.
- Mieszamy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę.
- Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.
- Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.
- Wykładamy ciasto.
- Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
- W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski.
- Pieczarki, dokładnie oczyszczone dzielimy na mniejsze kawałki.
- Na wyrośnięte ciasto wykładamy warzywa.
- Oprószamy solą, do smaku.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C.
- Pieczemy przez 25 minut.
- Upieczone studzimy.
- Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.
- Na samym końcu ścieramy na tarce na dużych oczkach grana padano lub parmezan.
- Posypujemy suszonym oregano.
idealna na śniadanie :) mniam
OdpowiedzUsuńdokładnie tak 🇮🇹
UsuńBardzo lubię focaccia!
OdpowiedzUsuńświetnie, tak jak ja 🍅🍅🍅
Usuń