Focaccia to moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów!
Focaccia z cukinią, pieczarkami i pomidorem / blaszka prostokątna
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu
 - 1/2 kostki świeżych drożdży
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy
 - 1/2 szklanki ciepłej wody
 - 1 pomidor rzymski
 - kawałek cukinii
 - 2 garście malutkich pieczarek
 - 50 g grana padano lub parmezanu
 - 1 łyżeczka czarnuszki
 - 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
 - 2 łyżeczki suszonego oregano
 - sól do smaku
 
Przygotowanie:
- Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę.
 - Mieszamy.
 - Następnie dodajemy przesianą mąkę.
 - Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.
 - Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.
 - Wykładamy ciasto.
 - Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
 - W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski.
 - Pieczarki, dokładnie oczyszczone dzielimy na mniejsze kawałki.
 - Na wyrośnięte ciasto wykładamy warzywa.
 - Oprószamy solą, do smaku.
 - Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C.
 - Pieczemy przez 25 minut.
 - Upieczone studzimy.
 - Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.
 - Na samym końcu ścieramy na tarce na dużych oczkach grana padano lub parmezan.
 - Posypujemy suszonym oregano.
 
idealna na śniadanie :) mniam
OdpowiedzUsuńdokładnie tak 🇮🇹
UsuńBardzo lubię focaccia!
OdpowiedzUsuńświetnie, tak jak ja 🍅🍅🍅
Usuń