2018/04/04

Focaccia z pieczarkami, cukinią i pomidorem

Focaccia to moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów!





Focaccia z cukinią, pieczarkami i pomidorem / blaszka prostokątna 

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 pomidor rzymski
  • kawałek cukinii
  • 2 garście malutkich pieczarek
  • 50 g grana padano lub parmezanu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę.
  • Mieszamy.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę.
  • Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.
  • Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.
  • Wykładamy ciasto.
  • Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • W tym czasie pomidora i cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski.
  • Pieczarki, dokładnie oczyszczone dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Na wyrośnięte ciasto wykładamy warzywa.
  • Oprószamy solą, do smaku.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C.
  • Pieczemy przez 25 minut.
  • Upieczone studzimy.
  • Posypujemy posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.
  • Na samym końcu ścieramy na tarce na dużych oczkach grana padano lub parmezan.
  • Posypujemy suszonym oregano.





4 komentarze: