2018/03/25

Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą

Uwielbiam sałatki! Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Tym razem postawiłam na kaszę bulgur. Połączyłam ją z groszkiem i ciecierzycą oraz rukolą, sałatą rzymską i rzodkiewką. Nie zabrakło typowo wiosennych smaków czyli rzeżuchy oraz delikatnego, ziołowego dressingu! To była naprawdę pyszna sałatka! 

Sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub wiosenną kolację. Fuzja smaków i kolorów to jest to! 




Sałatka z kaszy bulgur  z groszkiem  i ciecierzycą / 1 porcja

Składniki:
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej z jasnymi listkami
  • 4 garście rukoli
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 rzodkiewka
  • 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego
  • 4 łyżki rzeżuchy
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli ziołowej

Przygotowanie:
  • Rukolę rozkładamy na talerzu.
  • Z sałaty lodowej odcinamy końcówkę.
  • Listki rozrywamy i układamy na talerzu z rukolą.
  • Sałaty posypujemy bulgurem.
  • Cieciorkę i groszek płuczemy z zalewamy pod bieżącą wodą.
  • Odcedzamy.
  • Rozkładamy na talerzu z warzywami i kaszą.
  • Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu.
  • Oliwę z oliwek mieszamy z solą ziołową.
  • Dressingiem skrapiamy sałatkę.
  • Całość posypujemy czarnuszką i listkami rzeżuchy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz