Uwielbiam sałatki! Im więcej kolorów na talerzu tym lepiej. Tym razem postawiłam na kaszę bulgur. Połączyłam ją z groszkiem i ciecierzycą oraz rukolą, sałatą rzymską i rzodkiewką. Nie zabrakło typowo wiosennych smaków czyli rzeżuchy oraz delikatnego, ziołowego dressingu! To była naprawdę pyszna sałatka!
Sałatka świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch lub wiosenną kolację. Fuzja smaków i kolorów to jest to!
Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą / 1 porcja
Składniki:
- 1 mała główka sałaty rzymskiej z jasnymi listkami
- 4 garście rukoli
- 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
- 1 rzodkiewka
- 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1/3 szklanki groszku konserwowego
- 4 łyżki rzeżuchy
- 2 łyżki czarnuszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli ziołowej
Przygotowanie:
- Rukolę rozkładamy na talerzu.
- Z sałaty lodowej odcinamy końcówkę.
- Listki rozrywamy i układamy na talerzu z rukolą.
- Sałaty posypujemy bulgurem.
- Cieciorkę i groszek płuczemy z zalewamy pod bieżącą wodą.
- Odcedzamy.
- Rozkładamy na talerzu z warzywami i kaszą.
- Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu.
- Oliwę z oliwek mieszamy z solą ziołową.
- Dressingiem skrapiamy sałatkę.
- Całość posypujemy czarnuszką i listkami rzeżuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz