Z produktów, które miałam w lodówce, po powrocie z pracy, przygotowałam szybki i bardzo smaczny obiad z grzankami podsmażonymi na tej samej patelni. Pak choi to rodzaj orientalnej kapusty, pięknie wygląda na surowo, a po podsmażeniu nie traci swojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba.
Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi pieczarkami, czosnkiem i cebulą oraz z czarnuszką i rzeżuchą. Jakie to było pyszne! Z dodatkiem grzanek smakowało naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek i ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem.
Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja
Składniki:
- 1 kapusta pak choi
- 2 garście małych pieczarek
- 1/2 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka rzeżuchy
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy.
- Osuszamy.
- Z kapusty usuwamy twardą końcówkę i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół.
- Pieczarki kroimy na pół.
- Czosnek i cebulę obieramy.
- Czosnek kroimy na plasterki, cebulę w piórka.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek z cebulą oraz ułożoną rozkrojoną częścią do dołu kapustę pak choi.
- Kapustę obsmażamy z każdej strony, aż biała cześć będzie miękka.
- Całość doprawiamy na koniec do smaku.
- Mieszamy.
- Gotowe danie podajemy posypane rzeżucha, posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.
- Można podać np. z chlebem, który obsmażamy na tej samej patelni, równocześnie z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz