2018/03/20

Kasza gryczana z cukinią, groszkiem i ciecierzycą

Z wielką radością publikuję dzisiaj, po kilku dniach przerwy, nowy przepis! Obiad lub sałatka, bo w obu wersjach zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie! Odważyłam się połączyć przeróżne smaki z kuchni świata i udało się! Jest grana padano, nasza polska kasza gryczana, czarnuszka, groszek, ciecierzyca i cukinia. Włoskie i orientalne smaki w jednym daniu, prawdziwa uczta dla kubków smakowych! 

Danie bezmięsne, gotowe praktycznie w kwadrans. Pyszne, kolorowe, z okazji wiosny warto przygotować taki obiad czy sałatkę. 


http://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2018/03/kasza-gryczana-z-cukinia-groszkiem-i.html



Kasza gryczana z cukinią, groszkiem i ciecierzycą / 3 porcje

Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 400 g cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki groszku konserwowego
  • 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 50 g grana padano lub parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy.
  • Osuszamy.
  • Odcinamy końcówki.
  • Przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w kostkę.
  • Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy ząbki czosnku oraz kawałki cukinii.
  • Podsmażamy, aż cukinie będzie miękka, ale zachowa swoją strukturę.
  • Tak przygotowaną cukinię z czosnkiem mieszamy z odsączonymi warzywami z puszki, wcześniej przepłukanymi pod zimną wodą.
  • Do warzyw dodajemy kaszę gryczaną.
  • Doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano.
  • Po 2 minutach gasimy płomień.
  • Podajemy posypane czarnuszką oraz startym grana padano.
  • Smakuje dobrze także na zimno, w formie sałatki.
  • Zamiast kaszy gryczanej można wybrać kuskus lub np. bulgur.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz