Z wielką radością publikuję dzisiaj, po kilku dniach przerwy, nowy przepis! Obiad lub sałatka, bo w obu wersjach zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje wyśmienicie! Odważyłam się połączyć przeróżne smaki z kuchni świata i udało się! Jest grana padano, nasza polska kasza gryczana, czarnuszka, groszek, ciecierzyca i cukinia. Włoskie i orientalne smaki w jednym daniu, prawdziwa uczta dla kubków smakowych!
Danie bezmięsne, gotowe praktycznie w kwadrans. Pyszne, kolorowe, z okazji wiosny warto przygotować taki obiad czy sałatkę.
Kasza gryczana z cukinią, groszkiem i ciecierzycą / 3 porcje
Składniki:
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 400 g cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki groszku konserwowego
- 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki
- 50 g grana padano lub parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki czarnuszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy.
- Osuszamy.
- Odcinamy końcówki.
- Przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie kroimy w kostkę.
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy ząbki czosnku oraz kawałki cukinii.
- Podsmażamy, aż cukinie będzie miękka, ale zachowa swoją strukturę.
- Tak przygotowaną cukinię z czosnkiem mieszamy z odsączonymi warzywami z puszki, wcześniej przepłukanymi pod zimną wodą.
- Do warzyw dodajemy kaszę gryczaną.
- Doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano.
- Po 2 minutach gasimy płomień.
- Podajemy posypane czarnuszką oraz startym grana padano.
- Smakuje dobrze także na zimno, w formie sałatki.
- Zamiast kaszy gryczanej można wybrać kuskus lub np. bulgur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz