Bardzo wiosenna, delikatna w smaku i pożywna sałatka z kaszy, która odkrywam na nowo. Idealna na wiosenne posiłki, bardzo syta, doskonale smakuje w wersji na ciepło czy na zimno. Ta turecka kasza będzie z pewnością znacznie częściej gościć na blogu.
Tym razem postanowiłam połączyć marchewkę z cieciorką i groszkiem. Do sałatki przygotowałam lekki dressing na bazie oliwy z oliwek i soku z pomarańczy.
Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem / 3 porcje
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
- 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1/3 szklanki groszku z puszki
- 1 marchewka
- 1/2 małej pomarańczy
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 3 łyżeczki rzeżuchy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 pęczka posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę przekładamy do miski.
- Dodajemy wcześniej opłukane i odsączone warzywa.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach do sałatki.
- Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych składników.
- Dodajemy czarnuszkę oraz rzeżuchę.
- Sok z pomarańczy wyciskamy do małej miseczki.
- Mieszamy z oliwą z oliwek i solą.
- Odkładamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz