2018/03/26

Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem

Bardzo wiosenna, delikatna w smaku i pożywna sałatka z kaszy, która odkrywam na nowo. Idealna na wiosenne posiłki, bardzo syta, doskonale smakuje w wersji na ciepło czy na zimno. Ta turecka kasza będzie z pewnością znacznie częściej gościć na blogu. 

Tym razem postanowiłam połączyć marchewkę z cieciorką i groszkiem. Do sałatki przygotowałam lekki dressing na bazie oliwy z oliwek i soku z pomarańczy. 




Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem / 3 porcje


Składniki: 
  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 
  • 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki 
  • 1/3 szklanki groszku z puszki 
  • 1 marchewka 
  • 1/2 małej pomarańczy 
  • 2 łyżeczki czarnuszki 
  • 3 łyżeczki rzeżuchy 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 pęczka posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku 

Przygotowanie: 
  • Kaszę przekładamy do miski. 
  • Dodajemy wcześniej opłukane i odsączone warzywa. 
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach do sałatki.
  • Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych składników. 
  • Dodajemy czarnuszkę oraz rzeżuchę. 
  • Sok z pomarańczy wyciskamy do małej miseczki. 
  • Mieszamy z oliwą z oliwek i solą. 
  • Odkładamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz