Z wielkim zaciekawieniem sprawdzam każdego dnia prognozę pogody. Tak już tęsknię za wiosną, słońcem i śpiewem ptaków. Za naturą, kwitnącymi drzewami i ciepłym powietrzem. W weekendy staram się zjeść śniadanie bez pośpiechu, koniecznie musi być kolorowe i szybkie w przygotowaniu. Dzisiejszy przepis prezentują się bardzo wiosennie, z pewnością sprawdzi się także na Wielkanocnym śniadaniu, które już niedługo, bo czas naprawdę szybko biegnie.
Do przygotowania przepisu wykorzystałam całkiem nowy produkt, który niedługo trafi do sprzedaży. Jako jedna z nielicznych osób w Polsce, miałam okazję przetestowania zupełnie nowego Majonezu Kieleckiego. To Majonez Kielecki lekki, z obniżoną zawartością tłuszczu i cukru, dlatego też będzie dobrym składnikiem zbilansowanej diety. W smaku jest delikatniejszy w porównaniu do tradycyjnego Majonezu Kieleckiego, ma także jaśniejsza, kremową barwę. Nowy produkt ma błękitny kolor wieczka.
Jajko na twardo z majonezem na sałatce z brokuła i sałaty lodowej, z kiełkami i czarnuszką
Składniki:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 garście kiełków brokuła
- kilka ugotowanych różyczek brokuła
- 2 łyżeczki czarnuszki w całości
- 2 łyżki lekkiego Majonezu Kieleckiego
- 1 gruby plaster sałaty lodowej
Przygotowanie:
- Sałatę lodową kroimy.
- Rozkładamy na talerzyku.
- Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części i układamy na sałacie lodowej.
- Jajko ugotowane na twardo obieramy ze skorupki, przekrawamy wzdłuż na pół.
- Układamy na sałatce.
- Na każdą połówkę jajka nakładamy po łyżce lekkiego Majonezu Kieleckiego.
- Na samym wierzchu układamy po 1 garści kiełków brokuła.
- Jajka posypujemy 1 łyżeczką czarnuszką.
- Pozostała czarnuszką posypujemy sałatkę.
- Podajemy na śniadanie lub kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz