2018/03/05

Sałatka makaronowa z brokułami i kukurydzą

Powoli w internecie pojawiają się nowe propozycje na Wielkanoc. Myślę, że ten przepis spokojnie można przygotować nie tylko na święta. To sałatka makaronowa z kukurydzą, brokułami, ogórkiem konserwowym, cebulą z dodatkiem majonezu, a dla wzbogacenia smaku dodałam czarnuszkę i kiełki brokuła. Nie jest to sałatka fit, ale na imprezy i inne wyjątkowe okazje jest wprost idealna. 




Sałatka makaronowa z brokułami i kukurydzą

Składniki:
  • 400 g makaronu "kolanka"
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 1 brokuł
  • 2 małe cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • majonez (ilość wedle uznania)


Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Odcedzamy i odstawiamy, aż ostygnie.
  • Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki.
  • Gotujemy w osolonej wodzie.
  • Warzywo ugotowane ma być al dente, czyli "półtwarde".
  • Ugotowane brokuły odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  • Makaron przekładamy do dużej miski.
  • Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części  dodajemy do makaronu.
  • Cebule obieramy i siekamy, dodajemy do miski z makaronem i brokułami.
  • Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Kukurydzę z puszki odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników.
  • Wszystkie składniki mieszamy z majonezem.
  • Przed podaniem każdą porcję posypujemy 1 łyżeczką czarnuszki i  garścią kiełków brokuła.
  • Sałatka jest najlepsza, gdy zaraz po przygotowaniu wstawimy ją do lodówki, na około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz