Powoli w internecie pojawiają się nowe propozycje na Wielkanoc. Myślę, że ten przepis spokojnie można przygotować nie tylko na święta. To sałatka makaronowa z kukurydzą, brokułami, ogórkiem konserwowym, cebulą z dodatkiem majonezu, a dla wzbogacenia smaku dodałam czarnuszkę i kiełki brokuła. Nie jest to sałatka fit, ale na imprezy i inne wyjątkowe okazje jest wprost idealna.
Sałatka makaronowa z brokułami i kukurydzą
Składniki:
- 400 g makaronu "kolanka"
- 400 g kukurydzy z puszki
- 1 brokuł
- 2 małe cebule
- 4 ogórki konserwowe
- majonez (ilość wedle uznania)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Odcedzamy i odstawiamy, aż ostygnie.
- Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki.
- Gotujemy w osolonej wodzie.
- Warzywo ugotowane ma być al dente, czyli "półtwarde".
- Ugotowane brokuły odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia.
- Makaron przekładamy do dużej miski.
- Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze części dodajemy do makaronu.
- Cebule obieramy i siekamy, dodajemy do miski z makaronem i brokułami.
- Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę, łączymy z pozostałymi składnikami.
- Kukurydzę z puszki odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników.
- Wszystkie składniki mieszamy z majonezem.
- Przed podaniem każdą porcję posypujemy 1 łyżeczką czarnuszki i garścią kiełków brokuła.
- Sałatka jest najlepsza, gdy zaraz po przygotowaniu wstawimy ją do lodówki, na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz