Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, dlatego dzisiaj nareszcie jest! Przed Wami deser, propozycja na śniadanie idealna na każdą porę roku, a w lecie smakuje wyjątkowo. Bez dodatku cukru, sama słodycz mango w zupełności wystarczy. Takie dojrzałe i soczyste mango, które kupiłam przypadkowo dzisiaj, zainspirowało mnie wreszcie do przygotowania puddingu, o którym pisze cały świat, przede wszystkim sfera kulinarna. Z przepisu otrzymacie dwie porcje, wielkości takiej jak przedstawione na zdjęciu.
Tak naprawdę pudding chia możecie łączyć z dowolnymi owocami. Ważne, aby były słodkie i soczyste. Poza mango świetnie nadają się: truskawki, czereśnie, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Nie kupujcie gotowych musów z mango, które sprzedawane są w puszkach. Sięgnijcie po świeże, sezonowe owoce i koniecznie pochwalcie się efektami!
W moich zapasach w szafce mam sporo chia, niecały kilogram, więc szykujcie się na kolejne inspiracje z tym super food jeszcze tego lata!
Koniecznie podajcie pudding chia z mango w przezroczystych szklankach. Uroczo prezentują się w słoiczkach, które bez problemu znajdziecie w sklepach internetowych czy stacjonarnych.
Pudding chia z musem z mango / 2 porcje
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 250 g jogurtu greckiego
- około 4 łyżki mleka
- 4 - 5 łyżeczek nasion chia plus do posypania
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych plus do posypania
Przygotowanie:
- Jogurt grecki przelewamy do miseczki.
- Dodajemy mleko, nasiona chia i wiórki kokosowe.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Mango obieramy ze skóry.
- Kroimy na mniejsze kawałki.
- Owoc przekładamy do blendera.
- Miksujemy na gładki mus.
- Jeśli owoc jest wystarczająco soczysty i słodki, nie ma potrzeby dodawania cukru do smaku.
- Jeśli już, najlepszy będzie cukier kokosowy.
- Do szklaneczek przelewamy pudding chia.
- Na wierzchu układamy masę z mango.
- Całość posypujemy kokosem i chia.
- Niecierpliwi mogą zjeść pudding zaraz po przygotowaniu.
- Najlepiej jednak poczekać i włożyć pudding do lodówki, na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz