Trudno wyobrazić sobie wiosenne obiady bez młodej kapusty z koperkiem podanej z nowymi ziemniaczkami. Przygotowałam tradycyjną wersję, czyli z koperkiem, zasmażką i cebulką. Do takiego duetu pasują np. kotlety mielone, schabowy czy jajko sadzone. Pomysłów jest wiele, dzisiaj więc podzielę się przepisem na młodą kapustę na gęsto. Jest pyszna! 
Młoda kapusta na gęsto z koperkiem / 4 porcje
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
 - 1 cebula
 - 3 łyżki masła
 - 1 płaska łyżka mąki pszennej
 - 1/2 pęczka koperku
 - sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
- Kapustę myjemy.
 - Osuszamy
 - Szatkujemy, nie za drobno.
 - Przekładamy do dużego garnka.
 - Zalewamy wodą.
 - Gotujemy, aż będzie miękka.
 - Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
 - Podsmażamy na maśle.
 - Ugotowaną kapustę odcedzamy, zostawiając 1/3 wody.
 - Podsmażoną cebulę dodajemy do kapusty.
 - Kapustę ponownie podgrzewamy.
 - Odgarniamy na bok garnka kapustę z cebulą.
 - W wodzie rozpuszczamy mąkę, starannie mieszamy, najlepiej trzepaczką.
 - Dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje.
 - Doprawiamy do smaku, mieszamy.
 - Podajemy z posiekanym koperkiem.
 
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się zapowiada, będę wypróbowywać przepis do niedzielnego obiadu ;)
OdpowiedzUsuńsmacznego życzę :)
UsuńMega pyszne
OdpowiedzUsuńPrawda 😘
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńO tak tak
UsuńProsty przepis, zaś kapusta smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńZ koperkiem jest mega
UsuńJest super
OdpowiedzUsuń