Lato to czas grillowania na świeżym powietrzu. Grill kojarzy mi się z szaszłykami warzywnymi, kolbami kukurydzy i chrupiącymi kanapkami, które spokojnie można przygotować nawet w domu. Wystarczy bowiem patelnia grillowa lub toster z wymiennymi płytkami do grillowania. Wczorajsze kanapki zjadłam ze smakiem na obiad, przygotowałam je po powrocie z relaksującego dnia na mieście. Królowała cukinia smażona na maśle z czosnkiem i fasolka szparagowa w żółtym kolorze. Bardzo smaczny, letni obiad lub przekąska, którą można przygotować w krótkim czasie. Takie kanapki na ciepło można podać lub posmarować pastą z bobu z czosnkiem i czarnuszką.
Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową
Składniki:
- 2 kromki ciemnego pieczywa z ziarnami
- 1/2 cukinii
- 1 garść żółtej fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy ogonki i gotujemy, aż będzie miękka w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Cukinię z czosnkiem smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Na jednej kromce układamy smażoną cukinię z czosnkiem i fasolkę szparagową, przykrywamy drugą połową i grillujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz