2023/05/02

Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową

Lato to czas grillowania na świeżym powietrzu. Grill kojarzy mi się z szaszłykami warzywnymi, kolbami kukurydzy i chrupiącymi kanapkami, które spokojnie można przygotować nawet w domu. Wystarczy bowiem patelnia grillowa lub toster z wymiennymi płytkami do grillowania. Wczorajsze kanapki zjadłam ze smakiem na obiad, przygotowałam je po powrocie z relaksującego dnia na mieście. Królowała cukinia smażona na maśle z czosnkiem i fasolka szparagowa w żółtym kolorze. Bardzo smaczny, letni obiad lub przekąska, którą można przygotować w krótkim czasie. Takie kanapki na ciepło można podać lub posmarować pastą z bobu z czosnkiem i czarnuszką.


Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową

Składniki:
  • 2 kromki ciemnego pieczywa z ziarnami
  • 1/2 cukinii
  • 1 garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy ogonki i gotujemy, aż będzie miękka w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy.
  • Cukinię kroimy w półplasterki.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Cukinię z czosnkiem smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Na jednej kromce układamy smażoną cukinię z czosnkiem i fasolkę szparagową, przykrywamy drugą połową i grillujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz