Latem często przygotowuję przeróżne desery, ale takie bez pieczenia. Szybkie, konkretne w smaku, pozostają długo w pamięci i chętnie do nich wracam. Królową deseru jest tym razem czekolada mleczna, której smak dominuje w musie. Wystarczy godzina przechowywania w lodówce i jest gotowy. Jeśli lubisz czekoladę, koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Świetnym dodatkiem będą świeże maliny lub truskawki i czereśnie, można także dodać płatki chilli czy sól morską do musu czekoladowego. Czekolada to afrydyzjak, podobnie jak ostre papryczki chilli. Do musu czekoladowego polecam wino Monte Santi Original.
Mus czekoladowy
Składniki:
- 50 g mlecznej czekolady plus do dekoracji
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
- Białko oddzielamy od żółtka.
- Żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do czekolady z żółtkiem.
- Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do małych kieliszków lub szklaneczki.
- Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Podajemy udekorowane wiórkami czekolady i świeżą miętą.
ależ wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie i apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuń