2016/02/03

Oliwki marynowane z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Dzisiaj postanowiłam przygotować kolejny słoiczek, tym razem wykorzystałam wcześniej zamarynowane zielone oliwki z pestkami i połączyłam z suszonymi pomidorami, ząbkami czosnku i otartą skórką z cytryny. Nie ma nic prostszego! Tak posmakowało mi wczoraj połączenie skórki z cytryny z oliwkami w moim przepisie na naleśniki z gorgonzolą, że dzisiaj postanowiłam jeszcze raz stworzyć pyszną kompozycję zamkniętą w słoiczku. 

Tak przygotowane warzywa idealne nadają się na koniec karnawału, wystarczy podać jako przekąskę, ale można i dodać do ulubionych dań na ciepło. Wczoraj też po raz pierwszy posmakowałam zielonych oliwek z pestkami na ciepło, wyborne, uwierzcie mi! Pomimo kalendarzowej zimy w Polsce, lubię przenosić się do słonecznych Włoch nie tylko myślami.


 
Oliwki marynowane z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Składniki:

Przygotowanie:
  • W słoiczku umieszczamy odsączone oliwki z kawałkami suszonych pomidorów i obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy skórkę z cytryny, pamiętajcie, tylko żółta część, biała jest gorzka i popsuje smak całości.
  • Podajemy jako przekąskę lub dodajemy do ulubionych dań na ciepło.

2 komentarze: