Środek tygodnia, a u mnie dzisiaj w menu naleśniki na słodko, które zdecydowanie bardziej wolę smażyć niż jeść, a jeśli już to najlepsze są dla mnie takie wytrawne, z gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Niemniej jednak od czasu do czasu mam ochotę na takiego naleśnika z serowym nadzieniem, a dzisiejszy jest naprawdę bogaty, bo z jogurtem greckim i cytrusami, które uwielbiam. Do tego znany Wam już koktajl marchewkowy i jest obiad na środę gotowy.
Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami
Składniki:
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- mąka
- łyżka oleju
- kostka półtłustego twarogu
- cukier z prawdziwą wanilią
- masło do podsmażenia naleśników
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 kg pomarańczy
- 1 kg grejpfruta
- miód
- płatki owsiane
- Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej.
- Na patelni smażymy naleśniki.
- Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głęboki talerz lub miskę szklaną.
- W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie.
- Na każdym z naleśników kładziemy twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty.
- Owoce obieramy ze skóry i dzielimy na "fileciki". Przekładamy do miseczki.
- Podajemy podsmażone na maśle, wierzch polewamy jogurtem greckim i miodem, układamy owoce i posypujemy płatkami owsianymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz