2016/02/17

Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami

Środek tygodnia, a u mnie dzisiaj w menu naleśniki na słodko, które zdecydowanie bardziej wolę smażyć niż jeść, a jeśli już to najlepsze są dla mnie takie wytrawne, z gorgonzolą i suszonymi pomidorami. Niemniej jednak od czasu do czasu mam ochotę na takiego naleśnika z serowym nadzieniem, a dzisiejszy jest naprawdę bogaty, bo z jogurtem greckim i cytrusami, które uwielbiam. Do tego znany Wam już koktajl marchewkowy i jest obiad na środę gotowy. 



Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • mąka
  • łyżka oleju
  • kostka półtłustego twarogu
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • masło do podsmażenia naleśników
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 kg pomarańczy
  • 1 kg grejpfruta
  • miód
  • płatki owsiane

Przygotowanie:
  • Do szklanej miski wbijamy całe jajko, ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i stopniowo tyle mąki, aby powstało gęste ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. 
  • Na patelni smażymy naleśniki. 
  • Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głęboki talerz lub miskę szklaną. 
  • W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie. 
  • Na każdym z naleśników kładziemy twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty. 
  • Owoce obieramy ze skóry i dzielimy na "fileciki". Przekładamy do miseczki.
  • Podajemy podsmażone na maśle, wierzch polewamy jogurtem greckim i miodem, układamy owoce i posypujemy płatkami owsianymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz