Dzisiaj wtorek, a w menu naleśniki. Zrobiłam górę naleśników na słodko z dżemem porzeczkowym i twarogiem, ale dla odmiany przygotowałam także specjalnie nowy przepis na wytrawne naleśniki w stylu śródziemnomorskim, bo z gorgonzolą, suszonymi pomidorami i zielonymi, moimi ulubionymi oliwkami, które ostatnio zrobiłam. Danie to najsmaczniejsze jest na ciepło, gdy ciasto jest chrupiące, a ser idealnie roztopiony. Świeżości potrawie nadaje cytrusowa w smaku natka pietruszki i skórka otarta z cytryny. Pyszności! Jeśli również planujecie naleśniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Naleśnik z gorgonzolą, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 naleśnik
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 4 łyżki gorgonzoli
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- 2 oliwki zielone z pestkami marynowane w ziołowej oliwie
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny, tylko żółta część
Przygotowanie:
- Na naleśniku rozsmarowujemy 3 łyżki gorgonzoli, układamy dwa kawałki suszonych pomidorów, składamy na pół i jeszcze raz na pół.
- Wierzch naleśnika smarujemy pozostała gorgonzolą, układamy kawałki suszonych pomidorów i zielone oliwki, posypujemy posiekaną natką i skórką z cytryny, skrapiamy oliwą, w której marynowały się oliwki.
- Możemy podać na ciepło jak i na zimno, jednak wersja na ciepło jest najsmaczniejsza!
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne! musiały być pyszne
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńPyszności! Widzę, że również jesteś fanką marynowanych oliwek :)
OdpowiedzUsuńo tak!
UsuńMuszę znaleźć zamiennik oliwek i koniecznie wypróbuję ten przepis, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDominiko, można je pominąć!
Usuń