Dzisiaj postanowiłam przygotować kolejny słoiczek, tym razem wykorzystałam wcześniej zamarynowane zielone oliwki z pestkami i połączyłam z suszonymi pomidorami, ząbkami czosnku i otartą skórką z cytryny. Nie ma nic prostszego! Tak posmakowało mi wczoraj połączenie skórki z cytryny z oliwkami w moim przepisie na naleśniki z gorgonzolą, że dzisiaj postanowiłam jeszcze raz stworzyć pyszną kompozycję zamkniętą w słoiczku.
Tak przygotowane warzywa idealne nadają się na koniec karnawału, wystarczy podać jako przekąskę, ale można i dodać do ulubionych dań na ciepło. Wczoraj też po raz pierwszy posmakowałam zielonych oliwek z pestkami na ciepło, wyborne, uwierzcie mi! Pomimo kalendarzowej zimy w Polsce, lubię przenosić się do słonecznych Włoch nie tylko myślami.
Składniki:
- 1/2 szklanki zielonych oliwek marynowanych w ziołach
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- W słoiczku umieszczamy odsączone oliwki z kawałkami suszonych pomidorów i obranymi ząbkami czosnku. Dodajemy skórkę z cytryny, pamiętajcie, tylko żółta część, biała jest gorzka i popsuje smak całości.
- Podajemy jako przekąskę lub dodajemy do ulubionych dań na ciepło.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre!
Usuń