Lepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi.
Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką
Składniki:
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- mąka do posypania blatu
- 500 g wołowiny
- 1 cebula
- sol do smaku
- oliwa z oliwek
- czerwona cebula
- biała cebula
- 1 marchewka
- sol ziołowa w młynku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy.
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę.
- Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch.
- W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz