2014/12/14

Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Przepis jest przykładem na to, że z kilku składników możecie przygotować danie niedrogie, w dużej ilości i z pewnością oryginalne. Z podanego przepisu wyszło, około 50 pierożków. Możecie upieczone zamrozić, po odmrożeniu zabrać do pracy na śniadanie i lunch, a jeśli wolicie ciepłe można spokojnie podgrzać. Pomysł na danie przyszedł po przejrzeniu produktów jakie miałam w domu. Udało się stworzyć danie, które zachwyciło moje kubki smakowe!


Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Składniki:
na ciasto
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży lub kostka świeżych
  • szklanka ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki kminku
na farsz
  • podwójny filet z kurczaka
  • 250 g kaszy kuskus
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek, użyłam aromatyzowanej liśćmi laurowymi z różowym pieprzem i chilli
ponadto
  • oliwa do wysmarowania pergaminu i pierożków
  • mąka do posypania blatu
  • miseczka z wodą do zwilżania rąk przy formowaniu farszu

Przygotowanie:
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wodę, oliwę z oliwek, sól oraz majeranek z czarnuszką i suszone oregano, wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Miskę smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą, układamy ciasto, przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. 
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.
  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka, mieszamy.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 st. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy oliwą.
  • Wyrośnięte ciasto dzielmy na dwie części, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.
  • Zwilżamy palce i formujemy kulkę z farszu, nakładamy na krążek i zlepiamy.
  • Pierożki układamy na formie do pieczenia z pergaminem, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na 20 minut do piekarnika.
  • Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz