2014/12/13

Jak przygotować ciasto na pierogi?

Lepienie pierogów to dla mnie relaks, mogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę z oliwek, sprawdza się doskonale. W ciągu roku robię pierogi z różnymi farszami, ale zawsze są to wersje wytrawne, za słodkimi nie przepadam, lubię coś konkretnego zjeść. Jestem przekonana, że przepis na ciasto sprawi, że będzie z chęcią przygotowywać tak lubiane nie tylko przez Polaków danie.


Ciasto pierogowe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • mąka do posypania blatu
Przygotowanie:
Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. 

Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują wybornie! 

Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką

Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku


2 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń