2018/06/11

Budyń jaglany

Sezon na soczyste owoce inspiruje mnie do przygotowywania pysznych deserów, niekoniecznie kalorycznych. Dzisiaj zrobiłam pyszny budyń z kaszy jaglanej. Kremowy, delikatny, z musem z brzoskwini, słodzony miodem. Pyszne śniadanie czy deser dla tych, którzy dbają o formę i lubią jeść zdrowo!








Budyń z kaszy jaglanej / 2 porcje

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka lub nieco więcej
  • miód do smaku
  • 2 łyżeczki wiórków koskowoych
  • 2 brzoskwinie

Przygotowanie:
  • Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie na sicie.
  • Wkładamy do garnka z grubym dnem.
  • Zalewamy mlekiem.
  • Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka.
  • W razie potrzeby dolewamy mleko.
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera.
  • Miksujemy, dodajemy do smaku nieco miodu.
  • W zależności od preferowanej konsystencji, można dolać mleka.
  • Budyń przelewamy do szklaneczek.
  • Obieramy brzoskwinie i blendujemy na mus.
  • Budyń jaglany podajemy z musem brzoskwiniowym i wiórkami kokosu.
  • Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz