2017/09/05

Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami

Smaki dań poznanych w dzieciństwie zainspirowały mnie do stworzenia dzisiejszego przepisu. Do potrawy wykorzystałam kiełbasę podwawelską wyprodukowaną w systemie QAFP.

Program „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP” to kampania informacyjno – promocyjna trzech produktów (kiełbasa podwawelska ekstra, kiełbasa żywiecka i kiełbasa krakowska sucha) wytwarzanych w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Kampania realizowana jest przez Zakłady Mięsne „Łmeat-Łuków” S.A. w konsorcjum z certyfikowanym hodowcą trzody chlewnej Ireneuszem Górą. Więcej informacji na www.odadojakosci.pl

Zgodnie z wymogami systemu standardami jakości QAFP objęte są wszystkie etapy produkcji począwszy od hodowli i żywienia zwierząt, poprzez ubój i przetwórstwo, a na magazynowaniu i sprzedaży skończywszy. Dzięki stosowanemu przez wytwórcę systemowi QAFP konsumenci otrzymują gwarancję, że w całym łańcuchu produkcyjnym nie wystąpiły żadne niekorzystne zjawiska, które negatywnie oddziaływałyby na jakość żywności, a na stół trafiają wyselekcjonowane najlepsze oraz naturalne i rodzime produkty. Pozycjonuje jednocześnie te produkty w segmencie premium, kierując uwagę konsumenta na jakość, a nie tylko cenę produktów.


DSC_0022.JPG



Poniżej lista eventów wraz z datami:

  • Europejski Festiwal Smaku /09-10.09.2017/ Lublin
  • Targ śniadaniowy Warszawa /16.09.2017/ Warszawa
  • Polagra Food. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych /25 -28.09.2017/ Poznań
  • Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
  • Gastroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
  • Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa

Możecie też skusić się na udział w konkursie, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na www.odadojakosci.pl


Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami


Składniki:

  • 1 kiełbasa podwawelska ekstra
  • 1 cebula
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 2 garście łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę.
  • Smażymy na złoty kolor.
  • Kiełbasę podwawelską dzielimy na mniejsze kawałki i nacinamy z jednej strony.
  • Gdy cebula zeszkli się, przekładamy na talerz.
  • Na tym samym tłuszczu smażymy z każdej strony ponacinane kawałki kiełbasy.
  • Do kiełbasy dodajemy podsmażoną cebulę.
  • Ciecierzycę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odsączamy.
  • Przekładamy do miski.
  • Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do ciecierzycy.
  • Sałatkę mieszamy z czarnuszką i suszonym tymiankiem.
  • Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
  • Na talerz wykładamy sałatkę.
  • Na wierzchu układamy kawałki kiełbasy z cebulą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz