Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 8 września 2017

Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami

Czy może być coś lepszego od pieczonego bakłażana? Tak! Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem z cukinią, czosnkiem i suszonymi pomidorami! Niebo w gębie! Bezmięsne danie, które pokochacie od pierwszego spróbowania. Bardzo syte, kolorowe, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Nie odczujecie braku mięsa, naprawdę! Idzie jesień, a to oznacza, że częściej będziemy faszerować warzywa i zapiekać, dlatego dzisiaj kolejny, prosty i niedrogi przepis, który koniecznie musicie przygotować! 





Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1/4 szklanki kaszy kuskus
  • 2 szczypty słodkiej i wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • 2 kawałki suszonych pomidorów plus do dekoracji 
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 małej cukinii
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego plus do wysmarowania naczynia
  • kilka zielonych oliwek


Przygotowanie:
  • Bakłażana przekrawamy wzdłuż.
  • Przy pomocy małej łyżeczki z każdej połówki starannie wydrążamy środek.
  • Miąższ drobno kroimy.
  • Połówki bakłażana oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut.
  • Cukinię kroimy w kostkę, podobnie obrany czosnek.
  • Na oleju rzepakowym podsmażamy miąższ bakłażana, z czosnkiem i cukinią.
  • Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, wędzoną, słodką oraz ostrą paprykę w proszku.
  • Dusimy, aż warzywa będą miękkie.
  • Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy nieco wody.
  • Na sam koniec dodajemy suszone oregano oraz doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Przygotowujemy farsz.
  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Gotowy przekładamy do naczynia z warzywami w sosie pomidorowym.
  • Starannie mieszamy.
  • Połówki bakłażana osuszamy.
  • Każdą faszerujemy kuskusem z warzywami.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem rzepakowym.
  • W naczyniu układamy bakłażana.
  • Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 st. C.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokrojonymi oliwkami  i suszonymi pomidorami.
  • Na zimno też smakuje doskonale z np. chrupiącą bagietką.



3 komentarze :

  1. Wygląda zjawiskowo! *-* Az ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci na sam widok! Super opcja :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam.Jest pyszne.Uwielbiam dania z serii szybko,łatwo i smacznie.Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń